články2024-02-08T22:29:23+01:00

Otvorenie sezóny 2024 na Barborskej ceste

Srdečne Vás pozývame 27. apríla o 11:00 h na Ostrú Lúku, kde pri príležitosti otvorenia Komunitného centra s prvým oficiálnym Albergom (pútnickou ubytovňou), otvoríme aj sezónu 2024 na Barborskej ceste.

Počas podujatia s kultúrnym programom, v ktorom vystúpi Martin Vetrák a Komorný sláčikový orchester ZUŠ Sliač, budete mať možnosť navštíviť pamätnú izbu Adely Ostrolúckej, prezrieť si areál a priestory Komunitného centra s prvou oficiálnou pútnickou ubytovňou na Barborskej ceste – Alberg Ostrá Lúka.

O 12:30 zahájime turistický prechod na Kolibu U Rytiera pod Pustým hradom (cca 5 km). Cestou sa zastavíme pri ruinách Kostola Zjavenia Pána v areáli cintorína v obci Ostrá Lúka, ktorý podľa dochovaných záznamov zhorel v roku 1745.

Dozvieme sa zaujímavosti z prebiehajúceho archeologického výskumu, ktorý odhaľuje jeho históriu, siahajúcu do prelomu 13. a 14. storočia.

Členovia združenia Priaznivci Pustého hradu nám porozpávajú príbeh o Benátskom kupcovi pri jeho soche pod Hradom Peťuša.

Pred Kolibou U Rytiera spoločne otvoríme novú nabíjaciu stanicu pre elektro bicykle, ktoré si môžete aj vyskúšať a previezť sa na Pustý hrad.

Pre účastníkov bude pripravený výborný rytiersky guláš a narodeninová torta na oslavu 10. výročia založenia OZ Banský Región – Terra Montanae, ktoré sa stará o Barborskú cestu.

Pre účastníkov z Banskej Bystrice je pripravený autobus. Vyrazí na Ostrú Lúku o 10:00 spred budovy VÚB banka na Námestí Slobody v BB. Späť do BB bude odchádzať spred Koliby U Rytiera o 17:00. POZOR, jeho kapacita je obmedzená na 30 miest.

Cena spiatočného lístka je 5 €/ osoba, deti do 6 rokov zdarma bez nároku na sedadlo.

Prihlásiť sa môžete telefonicky na 0905 810 232, alebo mailom na objavuj@barborskacesta.sk

By |11 apríla, 2024|Categories: News, Nezaradené|0 Comments

Konferencia – Banícke poklady

Banícke poklady

V spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici, OOCR Stredné Slovensko a s mestom Banská Bystrica sa podieľame na organizácii medzinárodnej konferencie Banícke poklady,  ktorá sa uskutoční 25. 4. 2024 v Banskej Bystrici. V rámci konferencie môže OZ BR-TM predstaviť projekt Barborská cesta zahraničným partnerom z Federácie európskych banských ciest sv. Barbory a vymeniť si skúsenosti z rozvíjania projektov na podporu banskej histórie v Európe.

Sprievodným programom konferencie bude otvorenie letnej sezóny s predstavením pilotneho projektu Alberque v Ostrej Lúke 27. 4. 2024. Následne sa účastníci presunú po Barborskej ceste na malé občerstvenie do Koliby u Rytiera, odkiaľ budú môcť vyjsť na elektrobicykloch na Pustý hrad.

By |8 februára, 2024|Categories: Nezaradené|0 Comments

Deň sv. Barbory 2023

Pozvánka na Deň sv. Barbory 3. december 2023

Milí priatelia, priaznivci a podporovatelia Barborskej cesty,

srdečne Vás pozývame osláviť

Deň sv. Barbory, patrónky baníkov a Barborskej cesty

na 2. SVÄTOBARBORSKOM CHARITATÍVNOM PUNČI

3. decembra 2023 o 16:00

na Starej tržnici v Banskej Bystrici pri soche sv. Barbory.

Pripravili sme pre Vás:

  • krátku prezentáciu toho, čo všetko sa nám na Barborskej ceste v tomto roku podarilo
  • rozprávanie o sv. Barbore a zvykoch spojených s jej sviatkom
  • o 16:30 sa veriaci môžu zúčastniť prvej adventnej svätej omše a dať si  požehnať adventné vence
  • o 17:30 komentovanú prehliadku Kaplnky sv. Barbory v Kostole nanebovzatia Panny Márie
  • malé občerstvenie a výborný Svätobarborský punč
  • pre deti nealko punč a malé sladké prekvapenie
Výťažok z predaja 2. Svätobarborského charitatívneho punču

bude použitý na údržbu trasy a rozvoj projektu Barborská cesta.

Prosíme Vás, aby ste Vašu účasť aj s počtom osôb potvrdili do 1. decembra

na e-mail: predseda@barborskacesta.sk, aby sme sa na Vás vedeli prichystať.

By |27 novembra, 2023|Categories: News|0 Comments

INCULTUM – Banícke poklady

INCULTUM – Banícke poklady

Dňa 7. 9.2023 sme na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici podpísané Memorandum o spolupráci pri realizácií projektu Barborská cesta. Predmetom našej vzájomnej spolupráce je aj naša participácia  na projekte INCULTUM.
Memorandum podpísal  rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, doc. Ing. Vladimíra Hiadlovského, PhD. a za občianske združenie Banský Región – Terra Montanae, predseda OZ Roman Neradný. OBJAVUJTE SPOLU S NAMI #banickepoklady
By |10 septembra, 2023|Categories: News, Nezaradené|0 Comments

Chcete si vyskúšať putovanie po Barborskej ceste?

Chcete si vyskúšať putovanie po Barborskej ceste?

Vydajte sa na Barborskú cestu s nami!

Pripravili sme pre vás trojdňové zážitkové putovanie v sprievode skúseného lektora v spolupráci s Banskobystrický kraj turizmu.
Spoznajte slávnu históriu Stredného Slovenska spojenú s baníctvom už niekoľko storočí. Prejdeme sa ulicami medeného, strieborného aj zlatého mesta.
Počas troch dní putovania sa ocitneme na vrcholkoch nádherných hôr i v hlbokých dolinách.
Budeme kráčať po starých furmanských trasách, či najdlhšej krížovej ceste v bývalom Hornom Uhorsku. Cestou nazrieme pod zem – do štôlní, z ktorých po stáročia naši predkovia vynášali poklady zeme.
Napijeme sa zo zázračnej studničky, navštívime kláštor a cez bránu času sa prenesieme do 18. storočia.
Vyberte sa na cestu spoznávať históriu, prírodu, mestá, pamiatky aj ľudí, aby ste popri tom najlepšie spoznali sami seba.

Kráčaj za poznaním…

Termíny putovania:   14. – 16. 7. a  18. – 20. 8.

Viac info na webe: zahoramizadolami.sk
By |15 júna, 2023|Categories: Nezaradené|0 Comments

Otvorenie sezóny 2023 na Barborskej ceste

Otvorenie sezóny 2023 na Barborskej Ceste

Srdečne Vás pozývame 29. apríla o 8:45 h na Španiu Dolinu, kde oficiálne otvoríme sezónu 2023 na Barborskej ceste.
Budete mať príležitosť navštíviť komentované prehliadky Kostola premenenia Pána, Historickú školu prof. Jozefa Mistríka v Španej Doline a prejsť cez banský prekop do zaniknutej osady Piesky. Tu si pozriete kaplnku a cintorín ukrytý v lese.
Naše putovanie ukončíme komentovanou prehliadkou banského náučného chodníka, “zázračnej” Studničky a Baziliky na Starých Horách.
V Reštaurácii Starohorka na Vás bude čakať fajnový gulášik s kofolou alebo pivkom. Pre registrovaných účastníkov, ktorých počet je limitovaný na 30 osôb je pripravené aj zvýhodnené vstupné za 9,50€.
By |13 apríla, 2023|Categories: News, Nezaradené|0 Comments

Projekty, na ktorých spolupracujeme

INCULTUM                    projekt Banícke poklady v spolupráci s            Univerzitou Mateja Bela         v Banskej Bystrici

Recent Tweets

Newsletter

Sign-up to get the latest news and update information. Don't worry, we won't send spam!

Chyba: Kontaktný formulár nebol nájdený.

Go to Top